Watermolen te koop, Dordogne, Aquitaine, Frankrijk

Aquitanië, Dordogne (24)

Verkocht ID: 112396
Verkocht

Watermolen te koop, Dordogne, Aquitaine, Frankrijk

Fantastische historische watermolen met 2 gerenoveerde woningen, bijgebouwen, rivier & 2 meren op 50 Ha grond, Dordogne.

Veel van de oorspronkelijke molen apparatuur nog steeds op zijn plaats waaronder 2 turbines, één gerestaureerd, slijpmachines, nivelleermachines, kaf afscheiders en nog veel meer. Buiten is het water toevoer voor de molen, 2 meren en de rivier, die door het terrein stroomt en een bron. Uitgebreide mogelijkheden voor herstel tot het volledig functioneren.

Dit is een super kans voor het verwerven van een pand met historisch belang, op slechts een paar minuten rijden van een populaire chateau stad. In feite, blijkt uit papieren die op het terrein zijn gevonden dat er een verband is tussen dit pand en het kasteel zelf.

Het pand wordt benaderd via een brug over de rivier die langs de molen stroomt.

De watermolen staat intact, met 3 verdiepingen en, zeer ongebruikelijk, met behoud van veel van de originele apparatuur. Hoewel omgebouwd voor het gebruik van de meer moderne turbines, waarvan er één is gerestaureerd tot in een werkende staat, is de positie van het oorspronkelijke waterrad nog steeds duidelijk en een wiel kan in principe opnieuw worden geïnstalleerd.

Tgen de molen aan is het grootste van de twee huizen, en tegen het huis aan is de schuur en een hangar. Het tweede huis staat haaks op de andere gebouwen, die een binnenplaats vormen die volop parkeergelegenheid en draairuimte biedt en leidt naar de 2 verdiepingen tellende garage/werkplaats, met water & elektrische aansluiting (één & 3 fase) en een grote hangar er achter. Er is ook een kleine traditionele schuur met brood oven.

Het pand staat op totaal ruim 50 ha land. Dicht bij de huizen zijn gemaaide grasvelden, compleet met de oorspronkelijke lavoir en een moestuin, die uitkomen op grasland en ca. 40 ha bos.

Achter de grootste woning is een groot betegeld terras, met uitzicht op het grootste van de twee meren, gevuld met karper & snoek. De rivier die de toevoer naar de watermolen levert, loopt achter het tweede huis en bevat een mooie waterval.

De huizen:

De grotere woning, gebouwd 1924, wordt binnen gegaan via de dubbele voordeuren, die naar de hal met authentieke tegelvloer leiden.

Aan de linkerkant is de formele eetkamer of lounge, 23m2, met open haard, de omlijsting ervan wordt verondersteld van het nabijgelegen kasteel te zijn gekomen.

Ook vanuit deze hall zijn bereikbaar, de beneden badkamer/toilet, de bijkeuken & een deur naar de stookruimte met de cv ketel met naar keuze op hout of olie, en de elektrisch verwarmde warm water cilinder.

Aan de rechterzijde bevindt zich de keuken/eetkamer, 34m2, dubbel aspect, met houten vloer, houtkachel in de grote open haard en ingerichte keuken met uitzicht op de achterkant van het huis.

Een deur leidt vanuit deze kamer naar de begane grond van de molen, 135m2, vanwaar toegang tot de binnenplaats en daarbuiten.

De trap vanuit de hal leidt naar de overloop/hal op de eerste verdieping, een L-vormige ruimte met ruimte voor een studie- of stilteruimte.

Vanuit deze gang is er een zeer grote woonkamer, 3 slaapkamers met tweepersoonsbedden en een badkamer.

De lounge, 54m2, heeft een dubbel aspect en heeft openslaande deuren naar het achterterras dat uitzicht biedt op het meer. Aangrenzend aan deze kamer is een studeerkamer, 6m2, en een interne deur naar de molen.

Slaapkamers 1 & 2, beide 18m2, hebben een open haard met omlijsting waarvan verondersteld wordt van het kasteel te zijn gekomen.

Slaapkamer 3, 16m2, heeft een grote inloopkast, 1,2 x 3,89 met planken.

De badkamer heeft een douchecabine, dubbele wastafel & toilet

Een trap vanaf deze verdieping leidt naar de overloop op de tweede verdieping, een zeer ruime L-vormige ruimte, ca. 29m2, dubbele aspect. Er is volop ruimte voor een slaapbank, etc. in het private deel die het verst van de trap is.

Vanuit deze overloop zijn er 2 dubbele slaapkamers, elk 16m2 met uitzicht op het meer en een badkamer met douchecabine, dubbele wastafel & toilet. Het warme water voor deze badkamer wordt geleverd door een aparte boiler voor extra zuinigheid.

Het tweede huis is de oorspronkelijke molenaarswoning. Het is gelijkvloers, met een ruime hal, met opbergkasten langs een kant.

Openslaande deuren leiden naar de lounge, 31m2, met houtkachel in de open haard en een deur vanaf hier leidt naar de keuken, 13,5 m2, met ingebouwde kookplaat & ooghoogte oven en ruimte voor een tafel & stoelen. Naast de keuken is een bijkeuken met afvoer voor wasmachine etc.

Een interne hal leidt naar de twee dubbele slaapkamers, 12.6m2 & 13.7m2 en de badkamer, 11 m2, met bad, inloop-douche, badmeubel & toilet.
Een derde kamer, 8m2, wordt momenteel gerenoveerd om een derde slaapkamer te bieden. Er is ook een luik met loft-ladder naar de zolder die gedeeltelijk kan worden omgezet, indien nodig.

Beide woningen zijn smaakvol gerenoveerd en ingericht, en zijn voorzien van dubbele beglazing & centrale verwarming. Er is een aparte septic tank voor elk huis. Hoewel to worden beleverd met leidingwater, is er ook de mogelijkheid om opnieuw aan te sluiten op de originele bronwater toevoer naar beide huizen, indien nodig.

Dit pand moet worden gezien om volledig te kunnen worden gewaardeerd en biedt ruime accommodatie die klaar is om te betrekken, plus het potentieel om een unieke watermolen te renoveren, met de apparatuur al reeds aanwezig.

Lees meer... Show less...
 • Details

  Type Onroerend Goed
  Molen - Water / Wind
  Decor
  B&B / Gites / Camping
  Grond HA of Juridisch
  Grond over 20 HA
  Woonoppervlakte m2
  410 m²
  Grondoppervlak
  500.000 m²
  Etages/Niveaus
  3
 • Kamerinformatie

  Slaapkamers
  8
  Badkamers
  4
  Garage
  Vrijstaand
 • Kenmerken

  • Schuur
  • Werkplaats
  • Gastenaccommodatie